Rahataitotestin tulokset osoittavat: suomalaisilla vastuullisuusasiat hyvin hallussa

Nordean julkaiseman rahataitotestin tulokset osoittavat vastuullisuusasioiden olevan suomalaisilla hyvin hallussa. Myös talouslukutaito on tuloksien valossa yleisesti hyvällä tasolla, vaikka parannettavaa vielä löytyykin.

Nordean rahataitotestin avulla pyritään kartoittamaan suomalaisten talousosaamista ja saamaan tietoa talousosaamisen opetustarpeista. Testi antaa samalla vastaajalleen käsityksen omista rahataidoista ja näin lisää kuluttajan kyvykkyyttä omien talousasioidensa hoidossa. Tähän mennessä rahataitotestin on suorittanut lähes 7000 henkilöä.

”Rahataitotesti osoittaa suomalaisten taloudenhallinnan olevan hyvällä mallilla. Testin uusimmassa versiossa halusimme korostaa kysymyksissä vastuullisuuden ja kiertotalouden teemoja, jotka osoittautuivat vastaajille hyvin tutuiksi. Myös suunta nuorten taloustietämyksen kehityksessä on positiivinen. On tärkeää, että talousasiat ymmärretään nuoresta pitäen”, sanoo Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo Kuusela testin tuloksista. 

Vastuullisuusteemat hallussa

Lähes kaikki testiin vastanneet (90 %) tietävät ihmiskunnan käyttävän nykyisin 50 % enemmän luonnonvaroja kuin mitä maapallo pystyy uusiutuvasti tuottamaan. Tulokset siis osoittavat suomalaisten olevan vastuullisuuskysymyksissä ajan tasalla.

Myös kiertotalouden toimintamekanismien ymmärrys on testiin osallistuneilla hallussa. 96 % vastaajista ymmärtää, ettei kiertotaloudessa materiaaleja lopuksi hukata, vaan niistä syntyy kiertotalouden mekanismien myötä yhä uudelleen uusia tuotteita.

”Kiertotalous on koko yhteiskuntaa läpileikkaavasti muuttava toimintamalli. On hienoa huomata, että tietoisuus vastuullisuudesta ja kiertotaloudesta on suomalaisilla hyvällä tasolla. Suomen siirtyessä hiilineutraaliin kiertotalousyhteiskuntaan tarvitaan siihen meistä jokaista; niin yrityksien ja yksittäisten kansalaisten kuin julkisten toimijoidenkin osallisuutta, ” kertoo projektipäällikkö Tanja Hynynen, Ekokumppanit. 

Nuorten talousosaaminen nousussa

Rahataitotestin tuoreimmat vastaukset paljastavat nuorten talousosaamisen suunnan olevan positiivinen. Edellisiin tuloksiin verrattuna 18-25 -vuotiaiden taloudellinen osaaminen on noussut kuusi prosenttia.

Nuorten talousosaamisen kehittyminen on positiivinen ilmiö. Mitä aikaisemmin nuoret oppivat hallitsemaan omaa talouttaan, sitä paremmin talousasiat ovat hallussa myös aikuisena. Nordea on ollut jo pitkään mukana opettamassa nuorille taloustaitoja ja on ilo huomata pitkäjänteisen työn tuottavan hedelmää”, iloitsee Kuusela. 

Yleisesti tuloksissa taloustietojen osaamisen vahvuudeksi on noussut uusimmissa vastauksissa inflaation käsite. Lähes jokainen vastaaja (96 %) osasi inflaation oikean määritelmän. Eniten puutteita osaamisesta löytyi sairaspoissaoloja koskevasta kysymyksestä. Vain 68 % vastaajista tiesi, miten palkka määräytyy sairaspoissaolon aikana. 

Oman talouden hallinta hyvällä mallilla

Rahataitotestin vastauksista käy ilmi, että omien raha-asioiden hoito koetaan yleisesti helpoksi, vaikka nuoremmat kuluttajat ovatkin hieman vanhempia epävarmempia raha-asioissa. 80 % vastaajista seuraa kulutustaan säännöllisesti, jotta välttäisi menojen ylittymisen kuukauden aikana. 

Säästäminen on aikaisempien vuosien tapaan suosittua. Testiin vastanneista 56 % laittaa kuukaudessa tilille jäävät rahat säästöön ja 27 % sijoittaa ne. Ainoastaan 3 % vastaajista kertoo, ettei säästöön jää lainkaan ylimääräistä rahaa. 

”Suomalaisten ahkera säästäminen välittyy vastauksista. Suomalaisilla on kuitenkin tileillään paljon sellaista varallisuutta, joka pitäisi saada kasvamaan. Sijoittamisesta onkin tärkeää opettaa nuorille, sillä mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa sitä enemmän varallisuutta pääsee kertymään”, Kuusela pohtii. 

Nordean rahataitotestiin pääset tästä.

Lähde: News Cision

LUE MYÖS:
OP Ryhmästä haettujen sijoitusasuntolainojen suuruus on kasvanut kymmenessä vuodessa 30 prosenttia, ja hakemusten määrä on moninkertaistunut. Tänä vuonna naiset ja miehet ovat ensimmäistä kertaa hakeneet yhtä suuria sijoitusasuntolainoja.

Kiinnostaako e-urheilu? Lue lisää e-urheilua.com nettisivuilta.

Vastaa