Metaverse
Metaverse eli suomalaisittain metaversumi tarkoittaa digitaalisen ja virtuaalisen maailman entistä tiiviimpää kytkeytymistä reaalimaailmaan. Taloudellisen, virtuaalisen ja fyysisen maailman väliset yhteydet ovat yhä enemmän sidoksissa toisiinsa. Laitteet, joita käytämme elämämme hallintaan, antavat meille pääsyn melkein mihin tahansa haluamaamme napin painalluksella. Kryptoekosysteemi ei ole myöskään välttynyt tältä. NFT:t, lohkoketjupelit ja kryptomaksut eivät enää rajoitu vain kryptonörtteihin. Ne ovat nyt kaikki helposti saatavilla osana kehittyvää metaversumia.
Metaversumi on käsite pysyvästä, online-3D-universumista, joka yhdistää useita erilaisia virtuaalitiloja. Voit ajatella sitä Internetin tulevana iteraationa. Metaversumin avulla käyttäjät voivat työskennellä, tavata, pelata ja seurustella yhdessä näissä 3D-tiloissa.
Metaversumi ei ole täysin olemassa, mutta jotkut alustat sisältävät metaversumimaisia elementtejä. Videopelit tarjoavat tällä hetkellä lähimmän tarjolla olevan metaversumikokemuksen. Kehittäjät ovat rikkoneet pelin rajoja isännöimällä pelin sisäisiä tapahtumia ja luomalla virtuaalitalouksia.
Vaikka kryptovaluuttoja ei vaadita, ne voivat sopia hyvin metaversumiin. Ne mahdollistavat digitaalisen talouden luomisen erityyppisillä hyödyllisyystunnuksilla ja virtuaalisilla keräilyesineillä (NFT). Metaversumi hyötyisi myös kryptolompakoiden, kuten Trust Walletin ja MetaMaskin, käytöstä. Blockchain-tekniikka voi myös tarjota läpinäkyviä ja luotettavia hallintojärjestelmiä.
Blockchain, metaversumin kaltaiset sovellukset ovat jo olemassa ja tarjoavat ihmisille elinkelpoisia tuloja. Axie Infinity on yksi play-to-earn-peli, jota monet käyttäjät pelaavat tukeakseen tulojaan. SecondLive ja Decentraland ovat muita esimerkkejä lohkoketjumaailman ja virtuaalitodellisuussovellusten onnistuneesta sekoittamisesta.
Kun katsomme tulevaisuuteen, suuret teknologiajätit yrittävät näyttää tietä. Blockchain-teollisuuden hajautetut näkökohdat antavat kuitenkin pienempien toimijoiden osallistua myös metaversumin kehitykseen.
Mistä tuli metaverse?
Termin “metaverse” keksi vuonna 1992 Neal Stephenson tieteisromaanissaan “Snow Crash”. Termi koostuu etuliitteestä “meta”, joka tarkoittaa ‘yli’ tai ‘tuolla puolen’, ja loppuosasta “verse”, joka on johdettu universumista. Elokuva ”Ready, Player One” (2018) tarjoaa Steven Spielbergin näkemyksen siitä, miltä metaverse voisi näyttää tulevaisuudessa.
Mikä on metaversumin määritelmä?
Metaversumi on käsite online-, 3D-virtuaalitilasta, joka yhdistää käyttäjät kaikilla heidän elämänsä osa-alueilla. Se yhdistäisi useita alustoja, samanlainen kuin Internet, joka sisältää erilaisia verkkosivustoja, joihin pääsee yhdellä selaimella.
Konsepti kehitettiin Neal Stephensonin scifi-romaanissa Snow Crash. Vaikka ajatus metaversumista oli kerran fiktiota, näyttää nyt siltä, että se voisi olla todellisuutta tulevaisuudessa.
Metaversumia ohjaa lisätty todellisuus, ja jokainen käyttäjä hallitsee hahmoa tai avataria. Voit esimerkiksi järjestää yhdistetyn todellisuuden kokouksen Oculus VR -virtuaalilasien kanssa virtuaalitoimistossasi, viimeistellä työn ja rentoutua lohkoketjupohjaisessa pelissä ja hallita sitten kryptoportfoliotasi ja talouttasi metaversumin sisällä.
Voit jo nähdä joitain metaversumin näkökohtia olemassa olevissa virtuaalivideopelimaailmoissa. Pelit, kuten Second Life ja Fortnite, tai työn sosialisointityökalut, kuten Gather.town, yhdistävät useita elämämme elementtejä online-maailmoihin. Vaikka nämä sovellukset eivät ole metaversumi, ne ovat jonkin verran samanlaisia. Metaversumia ei ole vielä olemassa.
Pelaamisen tai sosiaalisen median tukemisen lisäksi metaversumi yhdistää taloudet, digitaalisen identiteetin, hajautetun hallinnon ja muut sovellukset. Vielä nykyäänkin käyttäjien luominen ja arvokkaiden esineiden ja valuuttojen omistajuus auttavat kehittämään yhden, yhtenäisen metaversumin. Kaikki nämä ominaisuudet tarjoavat lohkoketjulle mahdollisuuden käyttää tätä tulevaa tekniikkaa.
Miksi videopelit liittyvät metaversumiin?
Koska korostetaan 3D-virtuaalitodellisuutta, videopelit tarjoavat tällä hetkellä lähimmän metaversumikokemuksen. Tämä kohta ei kuitenkaan johdu vain siitä, että ne ovat 3D:tä. Videopelit tarjoavat nyt palveluita ja ominaisuuksia, jotka ulottuvat elämämme muihin osa-alueisiin. Roblox-videopeli isännöi jopa virtuaalitapahtumia, kuten konsertteja ja tapaamisia. Pelaajat eivät enää vain pelaa peliä; he käyttävät sitä myös muihin toimintoihin ja elämänsä osiin ”kyberavaruudessa”. Esimerkiksi Fortnite-moninpelissä 12.3 miljoonaa pelaajaa osallistui Travis Scottin virtuaaliselle pelin sisäiselle musiikkikiertueelle.
Miten krypto sopii metaversumiin?
Pelaaminen tarjoaa metaversumin 3D-puolen, mutta ei kata kaikkea, mitä tarvitaan virtuaalimaailmassa, joka voi kattaa kaikki elämän osa-alueet. Krypto voi tarjota muita tarvittavia keskeisiä osia, kuten digitaalisen todisteen omistajuudesta, arvonsiirron, hallinnon ja saavutettavuuden. Mutta mitä nämä tarkalleen ottaen tarkoittavat?
Jos tulevaisuudessa työskentelemme, seurustelemme ja jopa ostamme virtuaalisia esineitä metaversumissa, tarvitsemme turvallisen tavan osoittaa omistajuutta. Meidän on myös tunnettava olomme turvalliseksi siirtämällä näitä esineitä ja rahaa metaversumin ympärille. Lopuksi haluamme myös olla mukana metaversumissa tapahtuvassa päätöksenteossa, jos se on niin suuri osa elämäämme.
Jotkut videopelit sisältävät jo joitain perusratkaisuja, mutta monet kehittäjät käyttävät sen sijaan salausta ja lohkoketjua parempana vaihtoehtona. Blockchain tarjoaa hajautetun ja läpinäkyvän tavan käsitellä aiheita, kun taas videopelien kehittäminen on keskitetympää.
Lohkoketju-kehittäjät saavat vaikutusvaltaa myös videopelimaailmasta. Pelillistäminen on yleistä hajautetussa rahoituksessa (DeFi) ja GameFi:ssä. Näyttää siltä, että tulevaisuudessa on tarpeeksi yhtäläisyyksiä, että nämä kaksi maailmaa voivat integroitua entisestään. Metaversumiin sopivan lohkoketjun keskeiset näkökohdat ovat:
- Digitaalinen todiste omistajuudesta: Omistamalla lompakon, jolla on pääsy yksityisiin avaimiisi, voit heti todistaa toiminnan tai omaisuuden omistajuuden lohkoketjussa. Voit esimerkiksi näyttää tarkan transkription tapahtumistasi lohkoketjussa työskennellessäsi osoittaaksesi vastuullisuutta. Lompakko on yksi turvallisimmista ja vankimmista menetelmistä digitaalisen identiteetin ja omistajuuden todistamiseksi.
- Digitaalinen kerättävyys: Aivan kuten voimme selvittää, kuka omistaa jotain, voimme myös osoittaa, että esine on alkuperäinen ja ainutlaatuinen. Metaversumille, joka haluaa sisällyttää enemmän tosielämän toimintoja, tämä on tärkeää. NFT:iden avulla voimme luoda objekteja, jotka ovat 100% ainutlaatuisia ja joita ei voi koskaan kopioida tarkasti tai väärentää. Lohkoketju voi myös edustaa fyysisten esineiden omistajuutta.
- Arvonsiirto: Metaversumi tarvitsee tavan siirtää arvoa turvallisesti, johon käyttäjät luottavat. Moninpelien pelin sisäiset valuutat ovat vähemmän turvallisia kuin lohkoketjun salaus. Jos käyttäjät viettävät paljon aikaa metaversumissa ja jopa ansaitsevat siellä rahaa, he tarvitsevat luotettavan valuutan.
- Hallinto: Kyvyn hallita metaversumin kanssa tapahtuvan vuorovaikutuksen sääntöjä tulisi myös olla tärkeää käyttäjille. Tosielämässä meillä voi olla äänioikeus yrityksissä ja valita johtajia ja hallituksia. Metaversumi tarvitsee myös tapoja toteuttaa oikeudenmukainen hallinto, ja lohkoketju on jo todistettu tapa tehdä tämä.
- Saavutettavuus: Lompakon luominen on avointa kaikille ympäri maailmaa julkisissa lohkoketjuissa. Toisin kuin pankkitilillä, sinun ei tarvitse maksaa rahaa tai antaa mitään yksityiskohtia. Tämä tekee siitä yhden helpoimmin saatavilla olevista tavoista hallita taloutta ja online-digitaalista identiteettiä.
- Yhteentoimivuus: Lohkoketju-tekniikka parantaa jatkuvasti yhteensopivuutta eri alustojen välillä. Projektit, kuten Polkadot (DOT) ja Avalanche (AVAX), mahdollistavat mukautettujen lohkoketjujen luomisen, jotka voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään. Yhden metaversumin on yhdistettävä useita projekteja, ja lohkoketju-tekniikalla on jo ratkaisuja tähän.