Kryptopörssi FTX:n kaatuminen on ”pahempi kuin Theranos – pahempi kuin Madoff”

  • Kryptovaluuttapörssi FTX:n kaatuminen on vetänyt lukuisia vertailuja Lehman Brothersin romahdukseen.
  • Mutta entinen arvopaperi- ja pörssikomission virkamies vertasi FTX: ää Theranos- ja Bernie Madoff -epäonnistumisiin.
  • ”Tämä on pahempaa kuin Theranos, tämä on pahempaa kuin Madoff”, John Reed Stark kertoi Yahoo Financelle.

Kryptovaluuttapörssi FTX:n kaatuminen on vetänyt lukuisia vertailuja Lehman Brothersin romahdukseen, joka käynnisti vuoden 2008 finanssikriisin.

Mutta entinen arvopaperi- ja pörssikomission virkamies vertasi FTX: ää Theranos- ja Bernie Madoff -epäonnistumisiin.

John Reed Stark, SEC: n Internet Enforcement -toimiston perustaja ja entinen päällikkö, viittasi raportteihin, joiden mukaan FTX siirsi asiakasvaroja kauppatalo Alamedalle aiemmin tänä vuonna.

”Tämä on pahempaa kuin Theranos, tämä on pahempaa kuin Madoff, jos lukemani on totta”, hän kertoi Yahoo Financelle torstaina, päivää ennen kuin FTX ja sen tytäryhtiöt hakivat luvun 11 konkurssia.

FTX ei vastannut kommenttipyyntöön.

Tammikuussa tuomaristo totesi Theranosin perustajan Elizabeth Holmesin syylliseksi sijoittajien huijaamiseen sadoista miljoonista dollareista. Vuonna 2009 Madoff myönsi syyllisyytensä Ponzi-järjestelmään, joka huijasi kymmeniä tuhansia sijoittajia jopa 65 miljardilla dollarilla.

Stark totesi, että ”hienostuneet” FTX-sijoittajat ovat joutuneet kirjaamaan omistuksensa alas, vaikka he olisivat suorittaneet asianmukaisen huolellisuuden sen taloudellisista tiedoista.

Torstaina pääomasijoitusyhtiö Sequoia Capital ilmoitti kumppaneilleen, että se kirjasi koko 213.5 miljoonan dollarin sijoituksensa FTX: ään täydellisenä tappiona.

Hän viittasi myös raportteihin, joiden mukaan oikeusministeriö tutkii FTX: ää, jota myös SEC ja Commodity Futures Trading Commission tutkivat.

Stark sanoi, että SEC: n täytäntöönpanoosasto todennäköisesti eroaa, kun DoJ suorittaa tutkimustaan, johon voi liittyä informantteja, etsintälupia ja pidätyksiä. DoJ nostaa syytteen rikosasioissa, kun taas SEC panee täytäntöön siviililakeja.

Samaan aikaan FTX on esimerkki ongelmista laajemmassa kryptoavaruudessa, hän lisäsi.

”Jotkut näistä yrityksistä, et edes tiedä, missä niiden pääkonttori sijaitsee. Et edes tiedä, kuka siellä työskentelee. Läpinäkyvyyttä ei ole lainkaan”, Stark sanoi. ”Tartunta leviää nopeasti kaikkien eri kryptoekosysteemien keskuudessa, ja se on vakava ongelma kaikille, jotka tekevät jotain krypton kanssa.”


Muuta luettavaa muualta

Tulevaisuuden internet eli 5G

Nopea 5G on uusi tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa merkittävästi nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonsiirtoa verrattuna edellisiin 4G- ja 3G-järjestelmiin. 5G-verkko tarjoaa lupauksen tuoda uusia ja tehokkaampia mobiililaitteiden ja IoT-laitteiden (Internet of Things) käyttökokemuksia.

Eetu “Eedspeaks” Pesonen

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. 

Hakukoneoptimointi eli SEO – Mitä se tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu.

Vastaa