USA:n Fed alentanee korkoja 200 peruspisteellä ja öljyn hinta laskee 40 dollariin tynnyriltä -vaiko

Yhdysvaltain keskuspankki, joka laskee korkoja 200 peruspisteellä ja öljyn hinta romahtaa yli 50%, ovat mahdollisia taloudellisia ja rahoituksellisia yllätyksiä, jotka voivat riepotella markkinoita ensi vuonna Standard Charteredin mukaan.

Sunnuntaina julkaistussa raportissa Yhdistyneen kuningaskunnan pankin strategit listasivat kahdeksan mahdollista häiriötä – jotka ovat tällä hetkellä markkinoiden alihinnoiteltuja – jotka voivat aiheuttaa lisää volatiliteettia osakkeissa, joukkovelkakirjoissa ja kryptovaluutoissa, jotka kaikki ovat matkalla merkittäviin tappioihin vuonna 2022.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed

Yhdessä skenaariossa Fed tekisi poliittisen täyskäännöksen korkojen alentamiseksi 200 peruspisteellä sen jälkeen, kun Yhdysvallat kärsii vakavasta taantumasta ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla meneillään olevan rahapolitiikan kiristämisen seurauksena.

Yhdysvaltain keskuspankki on nostanut korkoja 350 peruspisteellä vuonna 2022 ja hillitsee myös rahan tarjontaa taloudessa leikkaamalla tasettaan 95 miljardilla dollarilla kuukaudessa kvantitatiivisen kiristämisen (QT) ohjelmalla.

Mutta on mahdollista, että sen on nopeasti siirryttävä rahapolitiikan keventämiseen, jos taloudelliset tiedot viittaavat siihen, että se kiristyi liian nopeasti Standard Charteredin mukaan.

”Vuonna 2023 siitä, mikä alkoi lievänä huonovointisuutena, tulee nopeasti taloudellinen paniikki”, päästrategi Eric Robertsonin johtama tiimi sanoi ja kuvaili mahdollista yllätystulosta. ”Lomautukset levisivät teknologiasektorilta asumiseen ja vähittäiskauppaan teollisuuteen ja rahoituspalveluihin.”

”Tauosta tulee nopeasti kääntö, josta tulee sitten täysimittainen käänne vuoden puoliväliin mennessä”, he lisäsivät. ”Liittovaltion avomarkkinakomitea pysäyttää QT: n ja leikkaa korkoja 200 peruspisteellä ennen vuoden 2023 loppua.”

Öljy 40 dollaria?

Erillisessä skenaariossa, joka heiluttaisi markkinoita, Brent-öljyn hinta voisi romahtaa vain 40 dollariin tynnyriltä, kun kysyntä romahtaa taantuman keskellä Standard Charteredin mukaan. Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin ratkaiseminen poistaisi myös sotaan liittyvän riskipreemion energiakustannuksista, mikä laskisi hintoja.Venäjän öljyn hintaa ollaan nyt EU:ssa rajaamassa 60 euron tynnyritasolle, joka useiden lähteiden mielestä on liian korkea.

Raakaöljyn vertailuarvon arvo on tällä hetkellä 86,76 dollaria tynnyriltä, joten liukuminen 40 dollariin tarkoittaisi 54 prosentin laskua.

Maailmanlaajuisen taantuman lähentyminen, jatkuvat covid-sulkutoimet Kiinassa ja tulitauko Ukrainassa vapauttaisivat ”täydellisen myrskyn” öljymarkkinoille, mikä aiheuttaisi pankin mukaan ylimitoitettuja hintojen laskuja.

”Kiina kokee COVID-tapausten nousun, mikä johtaa valtakunnallisiin sulkutoimiin ja viivästyttää merkittävästi sen talouden uudelleenavaamista”, Robertsonin tiimi sanoi ja kuvaili yllätysskenaariota. ”Maailmanlaajuinen taantuma leviää, ja jopa aiemmin kestävät taloudet antautuvat kuluttajien ja yritysten kysynnän pitkittyneeseen laskuun.”

”Ukrainan sotilaallisen konfliktin päättyminen pahentaa öljyn hinnan laskua”, strategit lisäsivät. ”Kun öljyn hinta laskee nopeasti, Venäjä ei pysty rahoittamaan sotilaallista toimintaansa ja suostuu tulitaukoon. Sodan päättyminen aiheuttaa energian hintaa tukeneen riskipreemion katoamisen kokonaan.”

Kryptovaluutat ja 2023

Kryptovaluutat voivat kärsiä uudelleen vuonna 2023, ja yksi Standard Charteredin häiriöistä näkee bitcoinin laskevan vielä 70 % vain 5 000 dollariin – markkina-arvoltaan suurin token menettää jo 64 % arvostaan tänä vuonna.

FTX-pörssin näyttävä romahdus viime kuussa voi pankin mukaan laukaista uuden reitin digitaalisille varoille, joita keskuspankin pivotit voisivat muuten tukea.

Tässä on viisi muuta mahdollista häiriötä, jotka Standard Chartered sanoi voivan järkyttää markkinoita vuonna 2023:

  • Euro nousee 19 prosenttia Yhdysvaltain dollaria vastaan  1,25 dollariin sen jälkeen, kun Venäjä on sopinut rauhansopimuksesta Ukrainassa.
  • Nasdaq 100 syöksyy vielä 50 %, kun teknologiayritykset kärsivät konkurssiaallosta, joka toistaa 2000-luvun alun dot-com-romahduksen.
  • Kiinan juan kääntää kaikki tämän vuoden tappionsa, kun Peking avaa aggressiivisesti taloutensa uudelleen ja hyppää 10% 6.40 yuaniin dollaria kohden.
  • Elintarvikkeiden hinnat laskevat noin 15 prosenttia, kun Venäjä lopettaa sotansa Ukrainassa, mikä johtaa ylitarjontaan ja lopulta deflaatioon.
  • Yhdysvaltain edustajainhuoneen republikaanit äänestävät presidentti Joe Bidenin syytteeseen asettamisesta, mikä pysäyttää demokraattien vauhdin ennen vuoden 2024 presidentinvaaleja.

Vastaa